Biela pastelka

LIONS CLUB Žilina na svojom zasadnutí 7. septembra 2015 schválil zapojenie klubu do organizácie verejnej zbierky Biela pastelka. Klub na základe rozhodnutia zhromaždenia klubu prispeje na túto aktivitu sumou 200,- € a každý ďalší rok podobnou sumou. 

Pozrite si fotodokumentáciu z podujatia v septembri 2017.

Pozrite si fotodokumentáciu z podujatia v marci 2015.

 

Bližšie informácie k verejnej zbierke Biela pastelka 2015:

Tlačová správa
Ambasádor verejnej zbierky Biela pastelka 2015 Michal Handzuš: „Hrám za tých, ktorí to potrebujú.“

 

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) organizuje verejnú zbierku Biela pastelka 2015 s cieľom podporiť ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím v ich úsilí o samostatný život.

Hlavnými zbierkovými dňami v roku 2015 sú 25. a 26. september. Verejnosť sa najmä v piatok 25. septembra môže v uliciach takmer 300 slovenských miest a obcí stretnúť s dobrovoľníkmi zbierajúcimi príspevky do zapečatených pokladničiek. Prispievateľov odmenia spinkou s vyobrazením bielej pastelky. Pomôcť je možné aj zaslaním SMS s ľubovoľným textom v hodnote 2 € na číslo 820 v sieti všetkých mobilných operátorov alebo vkladom na účet zbierky 4030016204/3100, a to až do konca roka. Zbierka je zapísaná v Registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR od 15. júna do 31. decembra.

Výnos zbierky bude použitý na výučbu Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou, kurzy práce s kompenzačnými pomôckami, poskytovanie sociálneho poradenstva a ďalšie služby. „Ďakujeme všetkým darcom za ich príspevok, ktorý sa prostredníctvom našej činnosti pretaví do lepšej kvality života mnohých nevidiacich a slabozrakých ľudí,“ hovorí Branislav Mamojka, ktorý stojí na čele ÚNSS už 25 rokov od chvíle, kedy bola organizácia založená. Aj vďaka verejnej zbierke Biela pastelka, ktorá patrí k desiatke najväčších zbierok na Slovensku, môže ÚNSS poskytovať svoje služby bezplatne v každom kraji SR.

Ambasádorom tohtoročnej verejnej zbierky je slovenský hokejový reprezentant Michal Handzuš. „Ľudia si majú pomáhať. My, ktorí sme dostali možno trochu viac, máme vrátiť tým, ktorí dostali menej. Zrak je veľmi dôležitý, o tom niet pochybností. Ten, kto vidí, si ani len nevie predstaviť, aké je to žiť v tme,“ tvrdí skúsený hokejista a majster sveta z roku 2002. Michal Handzuš dáva celej zbierke hokejový nádych. V spolupráci s ním pripravili organizátori aj dražbu originálnych hokejových predmetov od známych slovenských hokejistov ako Marián Hossa, Zdeno Chára či Tomáš Tatar. Výťažok dražby bude venovaný na konto Bielej pastelky 2015. Viac sa môžete dozvedieť na www.bielapastelka.sk. Od 17. septembra je tiež možné zakúpiť si špeciálny puk s podpisom M. Handzuša a podporiť tak sumou 9 € ľudí so zrakovým postihnutím. Celá suma z predaja pukov bude odvedená v prospech verejnej zbierky Biela pastelka – pukomat. Pukomat je špeciálne upravený automat na predaj pukov. Nachádza sa v obchodnom centre Eurovea na Pribinovej ulici v Bratislave do konca septembra.

Hlavné podujatie Bielej pastelky 2015 sa koná v piatok 25. septembra pri OC Eurovea v Bratislave. Aj vy môžete na chvíľu zažiť niečo zo života nevidiacich a slabozrakých. Nebudú chýbať ukážky z výcviku vodiacich psov, jazda na dvojmiestnom bicykli vhodnom pre zrakovo postihnutých či možnosť napísať si ľubovoľný text v Braillovom písme. Podujatie opäť podporia viaceré známe osobnosti, s ktorými si môžete zasúťažiť v rôznych disciplínach. Pre milovníkov hokeja je od 16.00 h pripravený mini hokejový turnaj, ktorý bude komentovať otec Miroslava Šatana – pán Emil Šatan. Bohatý program uzavrie Koncertom potme od 19.30 h skupina Polemic. Podujatím vás bude sprevádzať speváčka a moderátorka Kristína Prekopová.

Ani tento rok nebudú chýbať informačné stánky v regiónoch, v ktorých sa návštevníci dozvedia o činnosti ÚNSS, kompenzačných pomôckach pre nevidiacich a slabozrakých, no budú môcť darovať aj nepoužívané okuliare do zbierky, ktorú s cieľom pomôcť ľuďom v núdzi realizuje ÚNSS v spolupráci s Lions Clubs International. Infostánky môžu záujemcovia navštíviť v Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Žiline, Martine, Poprade, Prešove a Košiciach. V hlavnom meste navyše ponúkneme návštevníkom bezplatné skríningové vyšetrenie zraku spočívajúce v 12 testoch rozdelených pre pravé a ľavé oko, s výsledkom zistenia refrakčného stavu očí, zorného poľa, kontrastnej citlivosti a farbocitu.


Ďalšie informácie o zbierke sú k dispozícii na www.bielapastelka.sk alebo na Facebooku Bielej pastelky.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má zhruba 4 000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Kontakt: Stanislav Sokol, PR manažér ÚNSS, tel.: 02/69 20 34 21, 0911 469 653, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript. www.unss.sk

Dátum 17.09.2015
Stanislav Sokol
02/69 20 34 21